Kaupunkimme kulttuuri on Paavo Arhinmäen suosiossa: hänen päätösvaltansa on suonut teatterin valtionpalkinnon Teatteri Vanha Jukolle sekä yhden Lastenpäivän palkinnoista Lahden kulttuuritoimelle.

Maan nykyisen hallituksen jäsenistä olen tehnyt oman rankinglistaukseni sen viisaimmista ministereistä - listaan ei monta mahdu. Yksi niistä harvoista on Paavo Arhinmäki, jolla on seuraavanlaista viisautta: energisyyttä ja taitoa omaksua uusia asenteita, kulkea maakunnissa, tehdä näkemästään ja kokemastaan johtopäätöksiä ja asettaa entisiä käytäntöjä kyseenalaiseksi. Erityisesti hän edelleen vielä ihmettelee Lahden omien päättäjien, ammattikorkeakoulun insinööriylläpitäjien, tapaa ja röyhkeyttä lopettaa kulttuurilinjansa (Lahden musiikki- ja draamainstituutti, Lahden Taideinstituutti sekä Muotoiluinstituutti**).

Teatteri Vanha Juko on ministeriäkin suuremman luupin avulla tarkastellen maassamme teatteri-ilmiönä ainoalaatuinen ja palkinnon ansainnut. Arhinmäki tosin jakaa teatteripalkintonsa kolmeen osaan: yhden Vanha Jukolle Lahteen, yhden teatteri Telakalle Tampereelle ja yhden Rakveren teatterille Viroon. Suomalaisen ministerin myöntämä rahallinen tunnustus toisen maan teatterille lienee ainutlaatuisen historiallinen ennakkotapaus. Arhinmäen perusteluissa kuitenkin näkyy ymmärrys maiden välisestä teatterien yhteistyöstä ja suunta on oikea: teatterinkin, pysyäkseen taiteenlajina hengissä on kansainvälistyttävä aivan erilaajuudessa kuin tähän asti.

Kullervo2-normal.jpg

Kuva Jukon Kullervo-näytelmästä

Olen onnekkaana saanut kokea Teatteri Vanha Jukon kaikki produktiot viimeisten viiden vuoden ajalta Lahdessa ja muutamia Rakveren teatterin esityksiä Rakveressa sekä Rakveren teatterin vuosittain järjestämän kansainvälisen Baltoscandal-festivaalin parin vuoden ajalta. Jukon-Rakveren-Telakan yhteistyöprojektin taiteellinen taso on vasta alullaan ja kokeiluvaiheessa: Köök-keittiönäytelmä osoittautui pelkästään teatterikokeiluksi, Kullervo-näytelmäkin monista ansioistaan huolimatta osin keskentekoiseksi. Myös Teatteri Telakan kokeellisen, epäonnistuneen Faustin näin Jukon lavalla. Teatterien yhteistyötä leimaava rohkeus ja heittäytyminen täysillä, ennakkoluulottomasti yhteiseen teatterintekemiseen on kuitenkin harvinaista maamme niukassa, kansainvälisessä teatteriyhteistyössä ja siksi palkitsemisen arvoista.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/07/viron-teatterit-naennaisuudistusten-pauloissa

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/09/kullervot-ja-heidan-aitinsa

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/03/jukossa-faustin-lapsellinen-vierailufiasko

Maan ja maakunnan mittapuussa hieman kyseenalaiseksi koen pelkästään Lahden kulttuuritoimen palkitsemisen Efekti-hankkeen dynamona - hankkeeseenhan kuuluu kaikkiaan kymmenen kuntaa: Asikkala, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Kuntien kulttuuritoimen viranhaltijoiden on ilman palkitsemistakin lain mukaan tehtävä kaikkialla maassa sitä, mistä Lahti-Efekti nyt juuri palkittiin: koulujen kulttuuriyhteistyön tukemista, uusien yhteistyösuhteiden, hankkeiden ja toimijoiden lisäämistä alueella, laadukkaan sisällön, koulutuksen ja toiminnan järjestämistä, esittävien taiteiden, monipuolisten taidetyöpajojen organisointia ja eri taiteenaloja yhdistävien projektien luomista. Lahden kulttuuritoimi on jo vuosikymmeniä kerännyt ja koonnut tietoja tästä päijäthämäläisestä lastenkulttuuriosaamisesta - ehkä palkinto siksi suotiin kaupungillemme.

**

Rahapalkintojen kahinassa on myös ministeri Paavo Arhinmäen syytä tietää lahtelaisesta kansainvälistymisen todellisuudesta: Lahden Muotoiluinstituutin kulttuurilinjojen alasajossa on nyt juuri kansainvälisesti kuuluisa, harvinainen ammattikorkeakoulun ylemmän maisteritutkinnontasoinen kansainvälinen sisustusarkkitehtilinja saamassa salaa tappotuomion. Toivon ministerin puuttuvan asiaan, sillä lahtelaiset pidetään lakkauttamistapahtumista taas täysin pimennossa.

Kuluneelta kesältä Lahden kansainvälisen arkkitehtilinjan työtä: Kilic Enes Can, Sandra Zechmeister ja Imre Acikkan omien museoehdotustensa edessä.

Alla linkki lukijalle tiedoksi, mitä tähän ylemmän korkeakoulututkinnon sisustusarkkitehtilinjan opiskeluuun kuuluu ja keitä siellä nyt ennen lopettamista opiskelee:

http://www.lamk.fi/muotoilujataide/koulutus/ylempi-amk-tutkinto/sivut/tuote.aspx?pid=1493