Juutilainen%20ja%20uusi%20kipin%C3%A4.jp

Tommi Juutilaisen kuvitusta ihmisen lihallisuudesta

Viikon katsaus kahden kuvataidegallerian välittämänä Lahdessa esiteltävään kuvataiteeseen pistää ajatukset mietteliäiksi. Näinkö luotetaan toisaalta kovin tuttuihin, koettuihin ja tavanomaisiin, monta vuotta samanlaista, ennalta tunnistettavaa ilmaisuaan viljeleviin, vanhoihin taiteilijoihin ja heidän tuotoksiinsa tai toisaalla annetaan esittelyareenat kovin heikoin ja keskeneräisin valmiuksin esiintyville taiteilijoille ja heidän teoksilleen.

 

Pääsymaksuttomilla gallerioilla on ilmeinen taipumus antaa tilansa niistä vuokrakorvauksen maksamiseen pystyvälle taiteilijalle enempää teoksiin tai taiteen tasoon puuttumatta. Tällainen kahden kauppa ja liian usein kolmannen korvapuusti on gallerioiden hengissäpysymisen elinehto: taiteilijoille gallerianäyttelyissä kun aukenee perinteinen pieni myyntiareena teosten muuttamiseksi rahaksi ja galleria elää taiteilijan maksamista vuokrista ja pienistä myyntiprovisioistaan.

 

Kun yleensä katsoja jää tuoksi korvapuustin saajaksi, on syytä jälleen kerran taiteen itsestäänselvyyskäytäntöjä ja markkinointia miettiä sekä keskusteluin kyseenalaistaa. Katsoja saattaa kokemastaan elämyksettömästä galleriakäynnistä helposti menettää kokonaan mielenkiintonsa galleriassa käymiseen sen maksuttomuudesta huolimatta. Jonkinasteista taiteen alarajan tasotarkistusta galleriat siis edelleen ja kipeästi tarvitsevat.

 

Galleria Aila Seppälän steriiilit seinät ovat omiaan houkuttamaan korrektia, siistiä ja perinteistä taidetta tiloihinsa. Grafiikka on siis tämän gallerian ykköslaji. Grafiikan hankkiminen on kuluttajan kannalta sen halpuuden vuoksi suosittua kotien sisustamistaidetta: useatkin vedokset samasta työstä ovat aina uniikkia taidetta.

Nyt 14.10.- 8.11.2015 esillä olevan Lahden taidegraafikkojen näyttelyn kokemus jää tasapaksuksi vanhojen vedostaiteilijoiden töiden kertaamiseksi sekä melko yllätyksettömiksi uusien graafikoiden varovaisiksi kokeiluiksi.

 

Poikkeukset erottuvat: Antti Salokannel on löytänyt takaisin luontoon, metsäisiin grafiikanlehtiinsä, joiden raikas väritys lämmittää suomalaisen syksymme tilityksinä ja erinomaisen tasokkaina töinä mielialamme ja Paula Eightin inspiraationomaisen luontevat kevytviivaiset vedokset näyttävät, miten tuore ilmaisu voi grafiikassakin olla elämänläheistä ja kiehtovaa koettavaa.

 

 

Galleria Uusi Kipinä on 21.10.- 8.11.2015 sijattu jälleen neljän eri taiteilijan teemamuotoisesti rakentelemiksi huoneiksi. Itse teokset eivät aukea tai vaikuta yhtä huonetta lukuunottamatta eivät ilmennä tai välitä meille niitä tuntemuksia, joita niihin tutustumisen jälkeen käteen ottamistani taiteilijoiden pitkästyttävistä kirjallisista selostuksista ymmärtäen pitäisi viestiä.

Poikkeuksena Tommi Juutilaisen paksuviivaiset, ronskisti popkulttuurista ammentavat tussikuvitukset ihmisen lihallisuudesta ovat sentään sanomaltaan vakuuttavia, karkeahumoristisia oivalluksia ja taitavuudellaankin kunnioitettavan omaperäistä ilmaisua.

 

Kehystämö Galleria Aila Seppälä
Kauppakatu 2
15140 LAHTI
puh. 050 433 9312

http://www.kehystamogalleria.fi/


Galleria Uusi Kipinä
Kymintie 1
15140 LAHTI
puh. 03 787 3754

http://galleriauusikipina.net/