Kukkoakrobatiaa%202018.jpg

Kaksi entistä Salpauksen sirkuskoulutuksen oppilasta tänään, Grete Gross ja Litzet Wolk.

               

Kolmepäiväinen sirkusfestari (4.- 6.5. 2018) lahtelaisen maankuulun Salpauksen sirkuskoulutuksen hienona kavalkadina antoi kuvan siitä, minkälaisia valmiuksia kolme vuotta sirkusartistin taitoja opiskelleet, nyt keväällä valmistuvat artistit ovat löytäneet, mitä sirkuslajeja he hallitsevat ja mitä sisäistäneet oman taiteilijahahmonsa parhaisiin valmiuksiin.

Näille valmistuville opiskelijoille oli jälleen kerran suotu merkittävä luottamus, mainio tilaisuus järjestää koko festari aivan itse, opettajilta vain tarvittaessa neuvoja kysyen. Koulutuksen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat olivat ratkaisevasti mukana käytännön järjestelytehtävissä kolmepäiväiseksi tapahtumaksi kasvaneessa festarissa.

 

Kukkofestarin%20mainiot%20juontajat%2020

Juontajat  Aino Mäkipää ja Tuukka Palonen

 

Ja onnistuminen ainakin kahden päivän kokemukseni perusteella tuntui suorastaan täydelliseltä. Kahdessa hienossa sirkussalissa, joissa kumpaankin mahtunee noin sata katsojaa, lähes kaikki neljätoista eri sirkusnäytöstä olivat loppuunvaratut, toisen päivän kaikki esitykset loppuunmyydyt. Suuri koneisto, jossa lipunmyynti, tiedotus, markkinointi sekä väliaikatarjoilu, jopa yleisön ruokailumahdollisuus paikalla, toimi ammattimaisen vauhdikkaasti ja joustavasti, ja varsinainen esitysten organisointi, esitykset täsmällisesti aikataulun mukaan, tilaisuuksien juonnot raikkaan tuoreesti ja sympaattisella huumorilla höystettyinä.

 

Katsojalle tämmöinen festarikokonaisuus on suurta, turvallista nautintoa. Tällaiset järjestelykehykset, joiden sisään oli vielä saatu semmoinen sirkusanti, että jo sirkuslajien pelkkä määrä ja artistien erikoislaatu imi monipuolisuudellaan päivä päivältä katsojan mielenkiinnon malttamattomaksi seuraavaa esitystä jännittämään

 

Ensimmäinen päivä, perjantai keskittyi esityksiltään lähes kokonaan valmistuvien sirkusartistien tiimityönä Kukkofestareille suunnittelemiin ja harjoittelemiin kokonaisohjelmiin. Niistä muotoutui hieno läpileikkaus, joissa tekijöiden mielikuvitus ja ideointi näyttivät taas kerran uusia ilmaisun aluevaltauksia.

 

 

Kukkofestarit%202018.jpg

 

Kajo

 

 

KAJO-esityksessä keskeistä oli monelle meistä katsojista uusi elementti, hohtoväri, joka pimeällä esitysareenalla oli hämmentävän hieno ensikokemus. Esityksen eri osissa tarkoilla tietokoneteknisesti ajoitetuilla värivaihteluilla jonglöörien keilat vaihtoivat väriä, kuvioita syntyi, välkehti, värähteli ja värittyi laajassa skaalassa ja verkkokalvomme suorastaan kylpivät värikkäiden keilojen taitavasti suunnitellussa mekaanisen koneellisesti ohjautuvassa koreografiassa. Samanlainen tietojärjestelmään syötetty koreografiaohjaus hallitsi myös suuret pallot, jotka värjäytyivät palaviksi, lähes tulenpunaisiksi ja saivat liikuttelijoiltaan, jonglööreiltään, kolmen artistin yhteisrytmillä harvinaisen hallitun rytmisen ja visuaalisen tunnelman.

 

Kukkofestivaali2081a.jpg

 

Ehkä taiteellisesti lumoavimmin, pikkutarkimmin, herkimmin, inhimillisimmin tuo hohtoväri toimi sittenkin tiukan teräsnuoran päällä taiteilevasta nuorallatanssijasta. Hänen liikkeissään:tuntui katsomoon kuin pelkässä valonsäteessä kiipeäisi ja tanssisi ihmisolento keskellä pimeyttä valon ylistykseksi - hieno näky aina taiteilijan spagaattiin saakka yltävään toteutushuippuun.

 

Kun vielä jalkajongleerauksen ihmeellinen kultainen pyörösylinteri sai liikkeen tässä avaruuden pimeydessä, kultavälkkeensä, pyörimisensä, suunnanvaihtonsa aivan kuin ainutkaan ihmispersoona ei olisi sitä koskettanut, koko tekninen idea toteutui täydellisesti. Kaiken kruunasi tietokoneohjattu pieni hiiripallo, jonka arviolta tulitikkuaskin kokoinen vihreä palloruumis kulki inisten pitkin laajaa näyttämöä, ikäänkuin noita ihmisellisiä temppuja ohjaillen ja määräillen. Jälleen aluevaltaus, jollaista taide tarvitsee maailman teknistyessä yhä avaruuttakin nopeammalla vauhdilla.

 

ESIINTYJÄT

Sini Napari -tiukka nuora, Nelma Pietala -jalkajongleeraus, Kanerva Keskinen jongleeraus

 

 

Kukkofestarit%202018.jpg

3-Door Multiverse

 

 

Jonglöörit olivat tässäkin esityksessä asialla. Keilajonglööri, palikkajonglööri ja hattujonglööri eivät sinänsä olleet mitään uusia tuttavuuksia meille Salpauksen sirkuskoulutusta seuranneillehe olivat jo edellisiopiskeluvuosina näyttäneet perustaitonsa. Mutta nyt taidot olivat  pitkälle valmiimpia, erehtymättömämpiä, eivät vielä täydellisiä. Oikeastaan nuo taidot eivät olleetkaan liian keskeisiä esityskokonaisuudelle, jonka voisi tavoitteeltaan nimetä yksinkertaisesti sanalla huumori, sillä esityksen jokainen kohtaus oli omalaatuista, kuin kotisyntyistä akrobaattista yhteishuumoria.

 

Tietenkin välillä jonglöörikolmikko veti parit hyvät verryttelykierrokset jokaisen taitamalla jongleerauslajilla, vauhtia riitti ja välillä pelkästään näytettiin keilojen kulkevan kaikkien kolmen artistin liikuttamina, hyvässä rytmissä ja hurjassa vauhdissa sekaisin ja suoraan edestakaisin ylös alas kuuden käden tarkassa hallinnassa, esittäjien pieni rento hymynvire vauhdittajanaan.

 

Kukkofestarit%202018%20%C3%B6.jpg

 

Esityksen ainutlaatuisin osa oli eräänlainen jokaisen suomalaisperheen päivän kohokohta, ruokailu yhteisen pöydän ääressä. Tarjolla oli lähinnä välipalaa: leipää, voita, hedelmiä, ihan tuhti kananmunakin, kurkkua, juustoa sekä tietenkin mehua, teetä, kahvia, karkkeja ja muuta herkkupalaa. Artistit istuivat saman pöydän ääreen ja tarjoilivat toisilleen välipalaherkkuja. Sisäistetty jongleeraajien psyykelaji oli heihin jokaiseen löytänyt oman tiensä ja tehnyt jokaisesta liikkeen ajoituksen mestareita. Viinirypäleet lensivät kaaressa, toinen nappasi ne suoraan suuhunsa ilmalennosta, kananmuna kiiri pyörillä varustetussa pienessä saippua-askissa pöydän toiselta puolelta toiselle laidalle, missä kaveri nappasi sen suullaan suoraan pureskeltavaksi. Omenakin löysi laajassa kaaressa tiensä suoraan ruokapöydän toiselta puolelta suun kokonaisena täyttäen. Tätä kuvailua voisi jatkaa yhä vain hauskempiin yksityiskohtiin näiden kolmen verrattoman jonglöörin ruokaillessa. Tuli mieleen, että jos vieraaksi pääsisin tai joutuisin näiden taitureiden ateriapöytään, mitään en ehtisi suuhuni saada.

 

Sirkusjongleeraus läheni juoneltaan siis mitä kiinnostavimmin koomista teatteria. Olin nähnyt saman esityksen jo kahdesti (sivunäytöksineen) ja totesin sen jälkimmäisellä kerralla varmentuneen käsikirjoitukseltaan ja tulkinnaltaan jo monin kohdin. Niin teatterin pitääkin – vielä vain tiivistyä ja jättää olennainen toimivuus jäljelle. Silloin yleisö saa sitä odottamaansa oikeaa sirkusta koko ohjelmanumeron täydeltä - jännittää ja nauraa sydämensä kyllyydessä.

 

ESIINTYJÄT

Andreas Fiskum Vatne – hattujongleeraus, Helmi Simola – sikarilaatikkojongleeraus, Vilhelm Eklund -flairaus

 

 

Kukkofestarit%202018.jpg

 

Minced Meat

 

 

 

Päivän viimeisimmän Salpauksesta valmistuvien itseharjoittaman ohjelman joudun jättämään vain lyhyelle kuvaukselle, sillä kolmen sirkusartistin kokonaisuus ei toteutunut yhden artistin estyessä esityksestä loukkaantumisen vuoksi. Yksilön elämänfilosofiaan tukenut tarina toteutui nyt turhan väljänä dramaturgiana ja toivoisin sen vielä joskus näkeväni tiiviinä kokonaisuutena.

 

Sain silti nauttia hallitusta trapetsi- ja rengastrapetsi -liikekielestä, sen taitureiden keskittyneestä tarinallisesta paneutumisesta.

 

ESIINTYJÄT

Salla Santanen -rengastrapetsi, Emma Langmoen trapetsi & käsinseisonta

 

 

 

 

Kukkofestarit%202018.jpg

 

Eternal Dinner

 

 

Kukkofestivaalien%20show.jpg

 

Salpauksen sirkusfestareiden historian taiteellisesti loistokkain, hurmaavin, komediallisin, täydellisin, ammattitaitoisin ja kansainvälisin sirkusnumero tuli yllätyksellisesti perjantai-illan myöhäisesityksenä.

 

Virolainen ammattisirkus kertoi koko loppuillan - kaksinäytöksistä - ihastuttavaa tarinaa kahdesta vanhasta rouvasta, entisistä neuvostosirkuksen häikäisevistä tähdistä, jotka kultaiset eläkevuotensa saavutettuaan kohtaavat kerran vuodessa, nyt ravintolassa juhlinnan merkeissä, ja pakenevat leikekirjansa ja uransa muistoihin vielä kerran: takaisin eilispäivään, nuoriksi, kauniiksi, viehättäviksi, taitaviksi akrobaateiksi, tanssijoiksi, taikureiksi, hämmästyttäviksi meedioiksi.

 

IMG_20171127_000826_559

 

Vanhuuden todellisuus on näiden sirkusartistien yksinäisyyttä kehossa, joka ei pysy enää ajan tahdissa mukana. Mutta kun ilta on nuori ja tunnelma oikea – lasillisen nautittua, alkaa nauru ja elämä pyörähdellä norjan notkeasti menneissä vuosissa. Georg Otsin laulut soivat. Liinatrapetsilla katon korkeuksissa, nauruun tikahduttavassa akrobaattikoreografisessa kömpelyydessä, aivan suunnattoman omaperäistä kehon tuoliakrobatiaa tuolin läpi pudottautuessa tai permanto- ja pariakrobatiaa näiden vanhusten nostaessa toisensa hartioille tuosta vain tai pudotessa tekohampaittensa kanssa toisen sylistä hallitusti, saati meditatiivista taikuutta ja koomikkotajua toisen häipyessä hajamielisyydessään koko estradilta jonnekin. Saati tarjoilijan tuodessa höyryävää teetä, teekannun kannen ja teekuppien noustessa ilmaan. Oooh, mitä kaikkea voikaan sirkus olla! Kaikki niin rakastettavalla lempeydellä, näyttelijäkarismalla ja vielä kuin parhaassa näytelmäkäsikirjoituksessa, upeana showna. Paljon olen maailmanluokan komediaa ja komedienneja nähnyt, tämä ylitti jo kaiken ymmärrykseni ja nosti ihailuni rajat uusille lukemille.

 

Eikä kiittelyni tässä yhteydessä ole mitään epärealistista hyperbolaa. Nämä artistit Litzet Wolk ja Grete Gross ovat vasta pari vuotta sitten v. 2015, 2016 valmistuneet juuri (SaSik) Salpauksen sirkuskoulutuksesta, perustaneet oman sirkusteatterin, vierailleet monissa maissa ja maanosissa ja tulivat Lahteen suoraan Afrikan Kongon kiertueelta.

 

He ovat täydellinen esimerkki myös parhaillaan Salpauksessa opiskeleville lahjakkaille sekä suomalaisille että muita kansallisuuksia edustaville Salpauksen sirkusoppilaille, hieno todiste juuri valmistuville – näyte miten alan lahjakkuudella ja lahtelaisella koulutuksella luodaan sirkuksen osaajia, kansainvälisesti merkittäviä viihdetaiteilijoita.

 

https://www.bigwolfcompany.net/

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/04/kansainvalisia-taiteilijoita

 

 

 

 

 

Kukkofestarit%202018.jpg

 

Open Stage

 

Kukkofestarien%20avoin%20ilta.jpg

 

Sirkusfestareiden lauantain viimeisenä ohjelmana oli estradi vapaa kaikille sirkuksissa toimiville, ammattilaisille ja harrastajille. Uskomattoman hieno yli kaksituntinen esitys näytti sirkuksen äärilajit ja yli kahdenkymmenen erilaisen sirkusnumeron sisältämä monipuolisuus osoitti sirkuksen yhdistävän ihmisiä ympäri Suomen. Vieraita mm. Helsingistä, Kotkasta, Haminasta, Turusta ja Tampereelta kävi näyttämässä taitojaan ja lahtelaiset muut sirkusalaan liittyvät harrastajakyvyt ja esiintymisryhmät näyttivät erilaisin tanssi-, baletti- ja liikuntaryhmin taitonsa – ylinnä tietenkin Salpauksen sirkuskoulun entiset ja nykyiset opiskelijat sekä kuluneen lukuvuoden sirkuskoulun harrastajaryhmissä toimineet tarkoin ja maulla ohjatuin sekä tulkituin esityksin.

 

 

Kukkofestari%202018.jpg

 Sirkuskeskuksen Kukkofestareiden maskotti vartioi yläsalin ovien ulkopuolella esitysrauhaa.

 

 

Sirkustaide on - jälleen kerran - kuvataiteiden ja musiikin rinnalla kansainvälistä suurta ymmärrettävää maailmantaidetta. Palaan seuraavassa artikkelissani sirkuksen invaasiosta nykyteatteriin, kun kerron käynnistäni Tampereella Tampereen kansainvälisen Teatterikesän 2018 tiedotustilaisuudessa.

https://kukkofestival.wixsite.com/sirkus

 

Lis%C3%A4liite.jpg