sunnuntai, 27. elokuu 2017

Lahden Taidelauantai 2017

Taidlauantai17%20a.jpg

Hakkapeliittojen kotiinpaluu -patsaalta löytyi myös eläviä veistoksia ihailtavan suuri ryhmä.

 

Lahden Taidelauantain yli viisikymmentä erilaista kohdetta olisi ylivoimainen koettava robotillekin. Jotakin liian yksinkertaistettua tässä ideassa on: sitä ei ole kokonaisuudessa kuin pieneltä murto-osaltaan mahdollista yksittäisen ihmisen kokea ja nauttia.

 

Olisiko sittenkin jonkinlainen taideviikko tai ainakin kokonainen kolmipäiväinen viikonloppu palautettava tällaisen taidelauantain sijalle - silloin monesta hyvinkin järjestetystä, harjoitetusta ja mielenkiintoisesta tapahtumasta ehtisi päästä osalliseksi. Taidelauantai tällaisena on kuin apilaniitty, josta vain hyvällä onnella voi onnenapilan löytää.

 

Apila.jpg

 

 

1. Kaupungintalon puutarhapuiston telttakojut toimivat entisten taidelauantaiden tapaan. Sateen jo ropistessa lauantaiaamuna kymmeneltä, kaupunki yllätti pahvilautasillaan ja -mukeillaan herkullisilla täytekakkusiivuilla ja kahveilla, joita yksi telttakunta viisine työntekijöineen tarjoili.

 

Nyt vasta oli herätty Lahden virkamieskunnassakin ymmärtämään, että Ranta-Kartanon tuleva rakentuminen kestää vähintään neljännesvuosisadan ja niinpä jo tyhjäksi fraasiksi muuttunut varsinainen keskustan eheyttäminen täytyy saada tilapäisesti siedettäväksi: yhdessä telttakojussa äänitettiin kansalaisten ajatuksia siitä, mitä tilapäistoimintaa tälle laajalle kymmenhehtaariselle alueelle ennen sen rakentumista pitäisi saada.

 

Myös kaupungin joukkoliikenne oli terästynyt markkinoimaan itseään ja valttikorttejaan.

 

Suomessa harvinainen laillisuutta vailla oleva kunnan yhden liitosalueen aluetoimikunta Nastola-nimisenä oli vankasti edustettuna omalla telttakatoksellaan. Sen merkitys tai vaikutusvalta ei silti vieläkään alueen ulkopuoliselle auennut.

 

Kaupungintalon hieno sisäpiha oli suljettu talon korjaustelineiden estäessä sinne pääsyn.

 

Kannaksen ilmaisulukio oli varustanut puiston monin maalaustelinein, joissa tuo perinteinen idea, nyt juhlavuoden kunniaksi vanhan suomalaisen kultakauden maalausten monistemallit pohjanaan, sai mahdollisten kävijöidensä siveltimiin tarttuessa uudet jäljennöstulkinnat.

 

Taidelaantai17-7.jpg

.

 

 

2. Kukkakauppa Kukkapiin kukka-aiheisen ohjelman Mariankadun ja Hämeenkadun kulmassa latisti voimistunut sade, joka kuuroineen ja tuulineen kaatoi kukat ja mielenkiintoiseksi suunnitellun kukkakokonaisuustapahtuman.

 

3. Paikallinen valtamedia Esa-konserni esitteli ikivanhaa, nyt uudistettua Hämeenkadun toimipistettään pihateltassaan sekä yleisöpalvelutoimintansa tiloja pullaviipalekahvein. Yhtiö oli siirtänyt palvelupisteensä Mediakulman Lanun aukiolta takaisin melko syrjäiseen toimintataloonsa: yleisötilat tuntuivat verrattain streriileiltä ja ankeilta. Miksi moinen muutos?

 Taidelauantai%208.jpg

Etelä-Suomen Sanomien katsotuinta taidetta ovat sen sarjakuvat ja pilapiirros. Tässä lehden pilapiirtäjää haastattelee yleisöteltassa lehden päätoimittaja.

 

4. Kaupunkimme kahdesta musiikkioppilaitoksesta Lahden Musiikkiopisto Hämeenkadulla oli pihaansa pystyttänyt teltan ja lasten laululavan, jossa lapset saivat esittää viidestäkymmenestä toivelaulusta itsevalitsemansa laulun nelijäsenisen orkesterin säestämänä. Raikkaita esityksiä kuulimme.

 

5. Kaupunkikylän Elojuhla Hollolankadulla avasi Kaupunkikylän suuren uuden toimintapisteen, jossa eri taiteet saivat iltaan saakka omat esittelytuntinsa. Samoin luomu-periaatteella jo monet vuodet toiminut Mea Manna -ravintolakahvila houkutti lounaalle. Niinpä söimme maukkaat luomuiset salaatit ja keiton, omapaistoisin leivin sekä päälle komea-aromiset kahvit - kaikki kohteliaalla, yksilöllisellä palvelulla toteutettuna.

 

6. Torin monista tapahtumista kuuntelimme pienen tovin Ev.lut.seurakunnan työntekijän pakinaluontoista esitystä työstään viiden sitkeästi katsomossa istuneen kuulijan kanssa. Harmittelimme Poliisien laulukuoron ohjelmasta myöhästymistämme ja katselimme muuta, varsin monipuolista poliisitoiminnan yksilöllistä esittelyä kalustoineen ja ihastelimme virkapukuisten poliisien uljasta näkyä.

 

7. Pistäydyimme Pääkirjastossa, jossa ei ollut minkäänlaista Taidelauantaihin liittyvää toimintaa.

 

8. Teatteri oli sentään avoinna, vaikka tapahtumat olivat päättyneet, ja ostimme lippumyymälästä yhdelle syntymäpäiväsankarille kavereineen lahjaksi pääsyliput.

 

9. Käväisimme Kansantalon Kioskin Valokuvanäyttelyssä suurikokoisten kuvateosten täyttämässä intiimissä tilassa ja vaihdoimme muutaman ajatuksen paikalla olleen taiteilijan kanssa.

 

10.Lahden Diakoniaopiskelijoiden elävät patsaat ovat olleet mielikohteitamme aina niiden ilmestyessä. Niin nytkin.

 

Taidelauantai%2017-9.jpg

  Diakoniaopiston 1. vuoden oppilaat uskaltautuivat rohkeasti patsasinstallaation jäseniksi. Hienoa!

 

 

 

11. Galleria Kipinän näyttelystä pohdittua

 

Lahti-n%C3%A4yttely.jpg
 

Lahdessa Kymintiellä Galleria-Kipinässä on ollut kohta kolme kuukautta esillä lahtelaista tasokasta kuvataidetta: lahtelaisen maalaustaiteen huippua Kaija Ikävalkoa, Tuomo Lukkaria ja teoksia monelta muulta merkittävältä, tunnustetulta lahtelaistaiteilijalta. Kokonaisuus on ripustettu Gallerian pieneen taidelainaamon varastohuoneeseen, josta teosten etsiminen on äärimmäisen hankalaa ja miltei tuloksetonta. Uniikit upeat teokset on kuin tahallisesti piilotettu yleisöltä. Eikö maalauksilla, veistoksilla ja kuvataiteella yleensä enää olekaan merkitystä ihmisen mielenterveydelle ja kauneustajulle.

Näyttelytilan etupiha toimi mainiosti ja ohjatusti lasten katupiirustustapahtumana.

kyn%C3%A4.jpg

On tosin turhaa kaavailla kuvataiteesta tai muotoilusta enää Lahden entistä korkeatasoisen ammatillista, taiteellista loistoa ja kaupungille turistien vetonaulaa. Taidelinjojen lopettamiset ja Muotoiluinstituutin alasajo on jo halvaannuttanut kaupunkimme taideimagon lopullisesti.

Keskustaisäntä Janne Viitamies onkin paikallismedioissa näinä päivinä osoittanut poliitikkojen käskystä Lahden paikan taiteen tyyssijana kadonneen ja määrittää rahan tulemisen yrittäjille ainoaksi taiteen perustaksi (ESS 26.08.17).

Hän jälleen toistaa ja esittää rakennettavaksi vapaamuurariveli Pokko Lemminkäisen ideasta kaupungin kustantamaksi taidekeskusta myynniltään koko ajan kuihtuvan tavaratalon tiloihin ja bulvanisoi Lemminkäistä myötäillen tilaksi Sokos-tavaratalon yläkertaa.

 

 

 

12. Matti Vesasen Olotiloja-veistosnäyttelystä tein rauhallisen kotigalleriakierroksen  jälkeen tärkeän jälkihavainnon.

 

Vesanen2017a.jpg

Vesanen2%202017.jpg

 

Lähes itseoppineen Vesasen tarkoin klassisia muotoja jäljitellyt veistokset ovat jo usean vuoden olleet seurattavanamme pikkunäyttelyinä. Hän on nyt löytämässä uudenlaista, murrettua, aikaamme liittyvää kytkentää veistoksensa sanottavalle. Yläkuvan hahmossa on puhuttelevaa ja ajateltavaa, samoin kukkaruukkupäinen kasvotutkielma askarruttaa arvoituksellisella olemuksellaan.

 

 

 Apila.jpg  Apila.jpg    Apila.jpg

 

13. Pääkohteeksi tänä Taidelauantaina olimme ottaneet Lahden kansanopiston kahdelle tutulle opettajalle järjestetyn yleisölle avoimen läksiäisjuhlakonsertin.

 

Täysin ja kokonaan -juhlakonsertti

 

                           Juhlakalut%20taidelauantaina2017.jpg

 

Lahden kansanopiston teatterikoulutuksesta runsaat kolmevuosikymmentä vastanneet musiikkipedagogit Ari Niskanen ja Inge-Maarit Rautiainen päästävät haikein, kaihoisin, elämän rikkautta ja musiikin rakkautta täynnä olevin mielin elämänsä vapaalle.

 

Heidän juhlakonsertikseen muotoutunut parituntinen musiikkielämys oli täyttänyt kansanopiston konserttisalin seisomapaikkojen ääriä myöten, entisistä monienkin vuosien takaisista näiden musiikkitulkintojen ihmetekijäopettajien oppilaista, nykyisistä teatteriammattilaisista - näyttämötaiteilijoista, kollegoista, muusikoista, rehtoreista, alan pedagogeista ja professoreista ja meistä opiston monivuotisista teatterilaulukonserteista ja teatteriesitysten musiikeista nauttineista ystävistä, kuulijoista ja katsojista.

 

Ilta muodostui luontevan nostalgiseksi, sillä kaikkiaan viisitoista teatteritaiteilijaa, kaikki tämän juhladuon oppilaita, toi unohtumattoman persoonallisin musiikkitulkinnoin muistikuvan saamastaan poikkeuksellisen uria avaavasta teatterimusiikkikasvatuksesta. Niskasen ja Rautiaisen työtä vuosikymmenet seuranneena olen tajunnut, minkälainen sisäinen riemu heissä yhdessä oppilaansa kanssa on leimahtanut, kun he ovat löytäneet usein monen mutkan, sinnikkään kokeilun ja harjoittamisen kautta juuri tälle ihmiselle, tälle laululle ominaisen taiteellisen sisällön ja ilmaisutavan.

 

Lukijalleni voin kertoa, että tämä musiikinsynnyttäjäkätilökaksikko on henkisistä käsistään aikanaan päästänyt niin Kansallisteatterin nykyisen pääjohtajan kuin monet nykyiset teatteriammattilaiset, useimmat aikamme alan pedagogit, näytelmäkirjailijat, teatteritaiteen professorit sekä teatteritaivaamme merkittävimmät musikaalikomeetat, näyttelijät ja filmitähdet, jotka Lahden kansanopistossa astelivat vasta teatteritaipaleensa ensimmäisiä polkuja. 

 

On turha yksitellen eritellä näitä Tuure Kilpeläisestä Olavi Virtaan ja moniin maailman musikaalihitteihin ulottuvia esityksiä, joissa sielun lämpö ja sydämellinen ilo valuvat niin juhlittuihin kuin meihin yleisöönkin vuolain virroin. Timo Lahtimo Rauno Lehtisen ”Olet elämäni nainen”  tangoprinssillisissä maailmoissa ja Otto Rokka herkällä Hector-tulkinnallaan kitaroineen tässä päivässä ja ajassa soivat esimerkkeinä laaja-alaisesta kevyen musiikin konserttikokonaisuudesta.

Konsertin säesti pianolla ja pieteetillä Matti Hussi.

 

Taidelauantainkuoro17.jpg

Eturivit tyhjenivät katsomosta ja täyttivät nopeasti koko laululavaestradin suurkuorona.                 Kuva Jani Enqvistin videolta

 

Aplodit ja kukitukset olivat runsaat erityisesti tuolle perinteiselle konsertin viimeiselle suurkuoro-ohjelmanumerolle, jonka juhlakalu Ari itse säesti -          ja laulu oli tietenkin Kaj Chydeniuksen / Anu Kaipaisen Nuoruustango.

 

Ooh! Taidelauantaista kohosivat näin sittenkin korkeimmalle ne tärkeimmät taiteen elementit – tunteet, rakkaus elämään ja sen kauneuteen.

 

Apila.jpg  Apila.jpg  Apila.jpg

 

 

 

14. Konsertin jälkeen kävimme vielä kaupungin kansainväliseen toimintaan keskittyneessä Multi-Cultissa, jossa seurasimme eri kansallisuuksia edustavien lahtelaisasujien videokertomuksia elämästään kotiseudullaan ja täällä Suomen Lahdessa. Joimme kuunnellessamme kierroskäyntimme päättäjäiskahvit.

 

Apila.jpg

 

 

kyn%C3%A4.jpg

 

Omalle kohdalleni Taidelauantain kahdeksantuntisen kiertelyn tuloksena jäi kovin vähän kokemushaaviini eläviä tai innostavia taidekokemuksia, sitäkin enemmän taiteen sattumallisia onnenkantamoisia ja toisarvoista, tavanomaista tilojen esittelyä, joissa kaupattiin ja myytiin itse tapahtuman ohessa aina jotakin tuotetta.

Kaupunginorkesterimme loisti täysin taiteensa poissaololla, samoin kirjasto.

Myöskään parhaillaan toimintakulttuuriaan uusiva Lahden ammattikorkeakoulu ei jaksanut kiinnostua taidelauantaista.

Kaupungin museoiden tapahtumat jätimme suosiolla väliin, koska niiden näyttelyihin olimme jo tutustuneet.

 

Lis%C3%A4liite.jpg

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com