Valkoinen%20syreeni.jpg

 

Kesän tuoksuista tänään on kirinyt voimakkaimmaksi sireenit täällä Pyhättömänmäellä. Aina vuodesta toiseen tämän muutaman sadan asukkaan kesän herääminen sujuu määrätyssä tuoksujärjestyksessä. Sireenit ovat perinteisiä mäen pihojen koristuksia. Myös pörriäiset ovat nyt omenankukkien huumaamia ja kukat surinamusiikin kiitollisessa kausikonsertissa.

 

Viikko sitten varhaisaamun tunteina kiersin mäen ja ihmeekseni löysin paratiisimaista kukkaisloistoa kaikkialta, joka pihalta. Jopa oman lähes luonnontilaisen pihan kukkaloisto oli runsas, rauhoittava ja suorastaan nautinnollinen.

 

Laadin pienen kukkaisristikon. Siinä oli osattava täyttää pystysuorat rivit oikeilla - kasvi - kukka - mauste - viheraita - puu -nimillä. Jokaiseen pystysuoraan sanaan on annettu yksi kirjain avuksi sanan oikealle kohdalle. Kun saat pystysuorat sarakkeet täytetyksi, muodostuu yhdelle vaakasuoralle riville harvinaisen kukkakasvin heimonimi. Tämä luontoharvinaisuus vielä lapsuudessani nosti asuinmäkemme kauneusherkkyyden ikimuistettavaksi. Vieläkin tämän kukan olinpaikan tiedän, mutten kerro. Kasvi on rauhoitettu ja ehti olla ajattelemattomien kulkijoiden hävityksen kohteena. Täytettyäsi ristikon kukalle löytyy myös toinen useimmin käytetty, kukan varsinainen virallinen nimi.

 

Tulppaani%20B.jpgOrapihlaja%20B%C3%961.jpg

  Omenapuuab.jpgKielo%20c.jpg

Siperian%20hernepensas%20B%C3%96.jpgVuohe3nkilpi%20B.jpg

Lipstikka%20vit6.jpgM%C3%A4nty%20C1.jpg

Laemmikki%20a.jpgMansiikka%20B.jpg

 

Pyysin kirjoittamaan nämä harvinaisen kukan kaksi nimitystä sähköpostiin

lahenuutisia@luukku.com

 

Vastausaikaa oli sunnuntaihin 14.6.2020 klo 15.00 asti.

 

 

TÄSSÄ RISTIKON OIKEA RATKAISU 

 

RISTIKKOKORJAUSLOPULLINENa.jpg

 

Okea vastaus on kylmänkukka eli kangasvuokko, joka Lahden seudulla tunnetaan myös viluvuokkona.

 

Oikein ratkaisseita oli kaksi ja lisäksi useat henkilöt yrittivät ratkaista.ristikkoa.

 

Kukkakimpuista näiden kahden ratkaisijan kesken on sovittu, toiselle viety jo tuoksuvat syreenit ja toiselle toimitetaan kukkakimppu mäen syyskukinnoista.

 

Kiitos osanotosta!

 

Lis%C3%A4liite.jpg