Tampereen 47. Teatterikesän avajaiset kokosi jälleen useiden satojen katsojien täyteisen Laikun lavan katsomon seuraamaan alkavan viikon ohjelmanäytteitä: lauluja, akrobatiaa sekä koko festivaalin yleisilmeen luonnehdintaa, ja kuulemaan myös valtiovallan tervehdyksen. Monimuotoista, kotimaisten ja merkittävien vierailijoiden teatteriesityksiä sekä oheisohjelmistoa aamusta iltaan ja yöhön saakka, tuntuu riittävän teatterifestivaalin tenhoavaksi, uudistavaksi ja mielenkiintoiseksi sisällöksi.

tAMPEREEN%20tEATTERIKES%C3%842015B.jpg

Kesän taiteellinen johto Mikko Roiha, Kaarina Hazard ja Mikko Kanninen kertoi Kesän pääohjelmiston pureutuvan käsittelemään kuulumista ja liittymistä porukoihin. Millä tavoin liitymme toinen toisiimme, mihin me kuulumme perheemme, sukumme, yhteisömme historiassa? Miten löydämme paikkamme ja miten toiset muokkaavat sitä?

Teatterikesän avajaisissa jaettiin jälleen perinteisesti Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinto valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Tällä kertaa palkinto jaettiin kahdelle teatteri-uudistajalle. Palkintolautakunta perusteli lausunnossaan palkittuja mm:

”Turkulainen Aura of Puppets on kehittänyt nukketeatterin rakenteita ja toimintaa ja tehnyt merkittävää työtä nukketeatterin arvostuksen ja saavutettavuuden lisäämiseksi sekä paikallisesti, kansallisesti että kansainvälisestikin. Turusta on kehittynyt valtakunnallinen nukketeatterin osaamiskeskus. Nykynukketeatteri näyttäytyy taiteellisesti kunnianhimoisena, omintakeisena ja rikkaana ilmaisumuotona, joka nyt tunnetaan aikaisempaa paremmin.

MYRSKY_KUVA%20JUSSI%20VIRKKUMAA_1.jpg

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Antti Mikkola (s. 1978) on laaja-alainen ja monipuolisesti lahjakas teatterintekijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002 ja on sen jälkeen työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa sekä Vaasan ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa. Vahvan paikallisuuden tunnun rinnalla Mikkolan teksteissä säilyy tietty yleispätevyys ja näyttelijäkokemuksensa ansiosta hän on suvereeni dialogien kirjoittaja.”

Viisijäsenisen palkintoraadin ratkaisussa hieman kummastuttaa varsin tuoreen, vasta muutaman vuoden toimineen turkulaisen nukketeatterityöyhteisön palkitseminen, vaikka samankaltaista korkeatasoista, monipuolista, uudistavaa ja kunnianhimoista nukketeatterityötä on maassamme monilla paikkakunnilla tehty tuloksellisesti jo vuosikymmeniä. Ehkä raati on halunnut ratkaisullaan vain nostaa nukketeatterin yleistä arvostusta.

tAMPEREEN%20tEATTERIKES%C3%84%202015C.jp

Useat Teatterikesän pääohjelmiston esitykset ovat herättäneet niin suurta kiinnostusta, että näytäntöjä on loppuunmyyty, kuten tämä Q-teatterin Milja Sarkolan Jotain toista -teos seksuaalisesta halusta, sen julkisuudesta ja aiheen rivien väleistä.

Lahen uutisia käy seuraamassa ja arvioi Tampereen Teatterikesän keskiviikon 5.8.2015 taiteellista antia.

http://www.teatterikesa.fi/