Launeenv%C3%A4ist%C3%B6tilat.jpg

Launeen koulun homeiset koulusiivet on korvattu kymmenillä konteilla sijoittamalla koulutilat Launeen joutomaalle, teollisuusalueen ja Sokeritopankadun tuntumaan. Jokainen lahtelainen perhe varmaankin haluaa lapselleen tällaiset kouluolosuhteet, jotka rakentamisestaan valtakunnallisesti juuri palkittu Lahden kaupungin Tilakeskus on loihtinut Launeen lapsille. Luotettavista lähteistä Lahen uutisia on saanut tiedon, että meille veronmaksajille lankeava kuukausivuokra näistä konteista on 200000 euroa ja lisäksi vielä ainakin sähkö, vesi ja lämmitys. 

http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/pfbd/7C90DD5F6A69845AC2257DD50040F985

Lahden kaupunki (eli me asukkaat/veronmaksajat) on monissa eri yhteyksissä ilmoittanut jo viime vuonna ja nyt kuluvana vuonna säästävänsä, sillä muuten kaupungin eli meidän rahat eivät kuulema riitä. Viime päivinä olen saanut sähköpostia kouluasioista vastaavilta virkamiehiltä kuin myös säästöasioita hämmästeleviltä vanhemmilta.

Jos säästämistä ajattelee tarkemmin yksittäisin esimerkein, on hyvä kaivaa esiin eduskunnan laatimat yhteiskuntaamme sitovat ja jäsentävät lait sekä määräykset. Sivistystoimialan peruskoulua ja lukioita koskevat lait ja asetukset tunnen melko tarkkaan nykykuosissaankin, samoin koulun opetusta velvoittavat valtakunnalliset ja oman kuntani Lahden opetussuunnitelmat. Otan valaisevan esimerkin kouluasioista.

Esimerkki liikunnan osalta: alla oppivelvollisuuskoulun 5. ja 6. kouluvuosien opetussuunnitelmat uinnin kohdalta, ensin valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta ja sitten Lahden omasta opetussuunnitelmasta:

5 lk.
Valtakunnallinen: uintia ja vesipelastusta                                                               
Lahti: Uinti: liuku-, sukellus- ja uintiharjoitusta

6lk.
Valtakunnallinen: uintia ja vesipelastusta                                                               Lahti: Uinti: perusuintitekniikoiden harjoitusta, hengenpelastustaitojen alkeita

Kun oppilaiden vanhemmille selvisi, ettei heidän lastensa koulussa noudateta enempää valtakunnallista kuin Lahdenkaan opetussuunnitelmaa, vaan uintia ei ole lainkaan sellaisessakaan 5. ja 6. luokan koulussa, jossa matkaa lähimpään uimahalliin on vain kilometrin verran eikä siis kuljetusmenoja, tiedustelin Lahden peruskoulusta vastaavalta opetus- ja kehitysjohtaja Lassi Kilposelta asiaa ja hän vastasi:

”Todellakin, jouduimme viime vuonna tinkimään taloudellisista syistä monista lahtelaisen perusopetuksen laadullisista ja määrällisistä asioista. Merkittäviä ja ikäviäkin päätöksiä – toki päätöksentekijät tekivät linjaukset ja päätökset mm. talousarvion käyttösuunnitelmissa. Laatutasoon vaikutti eniten ns. talkoovapaiden käyttäminen ja koulunkäyntiavustajaresurssin vähentäminen.”

Säästöjä perustelevassa vastauksessaan Lassi Kilponen syyttää päättäjiä - pisteet hänelle siitä, että käyttää talkoovapaissa ns.-etuliitettä.

Säästämistoimissaan Lahti, sen kouluviranomaiset ja koulut ovat ylittäneet laillisuuden rajan sellaisessa asiassa, jossa tulkinnanvaraista muotoa ei ole: olla opetuksessa noudattamatta opetussuunnitelmia säästöperustein. Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet on määräys, jolla koulutuksen järjestäjä velvoitetaan sisällyttämään koulu- tai järjestäjäkohtaiseen opetussuunnitelmaan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt.            http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet

Kun Lahdessa juuri nyt laaditaan uusia opetussuunnitelmia Lahden suurta tulevaisuutta varten, voidaan todeta, ettei tuolla vapaaehtoisella opetussuunnitelmatyöllä tule olemaan roskakoria suurempaa arvoa, koska opetussuunnitelmia ei Lahdessa tarvitse säästösyistä noudattaa.                      

Sivitystoimialan säästöissä yksi Lahden noloimmista on museoiden uudet aukioloajat ja museoiden sulkeminen sunnuntaisin ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa. Samoin kovin sivistymätöntä säästöä ja kasvattaja-ajattelua on nuorisotoimen Tyttöjen tilan lakkauttaminen. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen hehkutus kaupungin  positiivisesta tuloksesta, kun 300 henkilöä/henkilötyövuotta on vähennetty, kertoo omaa kieltään säästää koko kaupunkimme sivistykseltä.

.Humpulanvillan%20p%C3%A4iv%C3%A4koti1.jp

Lopuksi voimme vain arvailla sitä tähtitieteellistä vuokrasummaa, jonka tämä Pääkirjaston parkkialueen jatkeelle Kirkkokadun puistoon Tilakeskuksen sijoittama konteista kyhätty Humpulan päiväkoti nyt kolmivuotisen toiminta-aikansa on meille veronmaksajille Sivistystoimialan menoissa maksanut ja maksaa vielä arvaamattoman monta vuotta.

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/2C5E34903727AC85C2256F1F002F82DD