Sirkofonia-normal.jpg

Lahden kaupungin kansainvälisesti ymmärrettävin, kiehtovin, upein, nautittavin, omaperäisin, pelottavin ja halvin käyntikortti on lahtelainen sirkustaide. Sen hurjien eri trapetsien, miltei avaruudessa temppuilevien liina- ja köysitaiteilijoiden ja soutavien liinaveneiden, kiinalaisten tolppien oravina kiipeilevät, leikkivät ja ammuksina alassyöksyvät huimapäät sekä tietenkin akrobaattiset kehoihmeet, liinatemppuilevien neitojen ja nuorukaisten hengenvaaralliset yhteisesitykset korkeuksissa ynnä illan huimataitoinen akrobatia pidätyttivät moneen kertaan Lahden kaupunginteatterin täyden salin hiirenhiljaiseksi jännityksestä, ja heti perään laukaisi sen raikuviin ihastuksen aplodeihin kuin helpottuneena hengenvaarallisten temppujen onnistumisesta, kiitokseksi ainutlaatuisesta nautinnosta.

Lahtelaissirkuksen tämänkeväisen esityksen leimasi taitavat ja vaaralliset hypyt vipulaudoilta ja keinusta - niissä sirkustaide valloittavasti näytti pitkälle kehittyneen valmiutensa, tarkkuutensa, yhteisilmaisunsa ja esittämisen sisäisen riemun. Iltaa leimasi koko sirkusjoukolle luotu koreografia, joka parhaimmillaan toimi juuri näissä hyppyjen kavalkadeissa jännitysatmosfääriä luoden. Koregrafian samankaltaisuus läpi illan viesti niin ohjaajien kuin esittäjien työn hakevan vielä ilmaisukokonaisuutta. Hieman enemmän clowneriaa ja jonglööriyttäkin kaipasin. Tosin mielitemppuni, pitkän punaisenliinan ihanasti kehitelty tyylikkään näytöksellinen huumorikokonaisuus korvasi täydellisellä onnistumisellaan välillä viipyilevää ilmaisusaldoa.

Kun me Lahdessa heitämme rahaa tänäänkin saksalaisiin kapellimestareihin ja solisteihin Ristin kirkossa ja jatkuvasti vieraileviin, kalliisiin tähtiin Sibeliustalossa, lahtelainen sirkuskoulutus on kuin poleeminen näyttö taiteen todellisesta voimasta: hellittämätön ja määrätietoinen harjoitus, rehellisyys sekä synnynnäinen kyky on kaikelle taiteelle yhteistä. Onneksi taiteen voimasta, vaikuttavuudesta ja kansainvälisyydestä meillä on tuore, aito lahtelaiskäyntikortti koettavanamme ja ylpeiltävänämme sirkuskoulutuksemme upeassa kevätnäytöksessä vielä tänään - Sirkofonia-gaalassa - Lahden kaupunginteatterissa.

Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutus

Sirkofonia

Esiintyjät Aleksi Niittyvuopio, Amandine Doat, Anni Pietala, Grete Gross, Inka Pehkonen, Joonas Purastie, Juha-Matti Eskelinen, Jukka-Pekka Matero, Karita Tikka, Lizeth Valme, Merle Freund, Mika Seppälä, Mona Sarén, Noora Pasanen, Nuutti Vallin ja Otto Tammivaara

Kevään viimeiset esitykset 16.4. klo 13 ja klo 18.30 

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/calendar/2014/04/16

http://www.cirko.fi/ohjelma/kalenteri/2014-05