Pesikxen%20tarzani.jpg

 

Pesäkallion kesäteatteri yritti järjestää viikko sitten meille medialle tiedotustilaisuuden tulevan kesän näytelmästään. Koronamääräykset sulkivat tiedotuskanavan toisensa jälkeen. Lopuksi jopa kirjastokin, jonne pienimuotoinen esittely oli viimein sovittu, sulki ovensa kokonaan.

 

Niinpä videotilaisuutena saimme yrittää saada selon esityksestä. Sekin epäonnistui, kun videoitu suoralähetys kärsi monenmoisista tekniikkahäiriöistä. Tosin ohjaaja Satu Säävälän ja näyttelijä, muusikko-säveltäjä Stefan Andersénin juttelu esityksistä oli leppoisan naurattavaa tirskuntaa ja hauskaa, vaikkei siitä selvää saanutkaan.

 

Jenni%20dsaario.jpg

 

Kun Lahen uutisia -toimituskin oli karanteenissa, niin vasta kirjallisen materiaalin pyyntö suoraan teatterin tuotantoon Jenni Saariolle  - ja  kesän näytelmävalinta viimein valkeni.

 

 

Pesäkalliolla esitetään tulevana kesänä 2020 Sirkku Peltolan kirjoittama Pastori Tarsalainen ja viidakon lait. Näytelmä on vuodelta 1998 ja sen kantaesitti tuolloin Teatteri Eurooppa 4.
 
Satu%20S%C3%A4%C3%A4v%C3%A4l%C3%A4.jpg
 
Mutta aika ei ole syönyt tätä pientä suurta helmeä. Esitys sopii koko perheelle ja toteutetaan vanhaan Pesiksen malliin musiikin kera. Näytelmän ohjaa ja Pesäkalliolle sovittaa Satu Säävälä.
 

 

Näytelmä avautuu pienen ihmisen kautta. Sillä, miten toisia kohtelemme, kuinka avoimia olemme, on merkitystä. Itsekkyys, välinpitämättömyys ja omaan napaan tuijottaminen aiheuttaa paljon tuskaa ja surua maailmassa. Yksi näytelmän viesti on, välittäkää ja rakastakaa toisianne. Tai ainakin sietäkää. Sekin on jo paljon,” kertoo näytelmän ohjaaja Satu Säävälä.

 

Näytelmä kertoo Joel Tarsalaisesta (Stefan Andersén), joka palaa kotikyläänsä pastoriksi, isänsä jalanjälkiä seuraten, äitinsä vanhan ruustinnan hoteisiin. Kylään on saapunut kirjastoapulaiseksi virolainen Jaanu Portas ja kirjallisuutta rakastava Joel rakastuu ensi silmäyksellä. Tämä rakkaus aiheuttaa mustasukkaisuutta Joelin lapsuudenystävässä Beatassa ja tapahtumat johtavat huhumyllyn kautta Jaanun savustamiseen ulos työstään.
 
Pesiksen%20jutytu%202.jpg
 
Se on liikaa herkälle Joelille ja hän pakenee mielikuvitusmaailmaan. Joel elää mielessään Tarzanina, tapahtumat elävät hänen mielikuvituksessaan viidakon kovan, mutta oikeudenmukaisen lain kautta. Yhtäkkiä hän on Tarzan, Jaanu on Jane, Beata on Busuli-heimon valkoinen kuningatar ja kaikki muutkin kylän asukkaat löytävät roolinsa Tarzanin maailmassa.

Jaanu toteaa näytelmän lopussa omalla aksentillaan ”Outoilla on outo mieli, suli silti lammin hella, sudan laaja lapsellinen. Uskokko oon sulle paljas, paljaampi kun paljas pinta. - Näinpä taitaa olla myös meidän pesisläisten kohdalla, ehkä ollaan outoja, mutta me välitämme," pohtii Satu Säävälä.
 
 
 
Pastori Tarsalainen ja viidakon lait ensi-illassa 28.6. 2020. Näytöksiä on kaikkiaan 31 ja ne jatkuvat 2.8. asti.


Työryhmä
Teksti: Sirkku Peltola
Ohjaus ja sovitus: Satu Säävälä
Visualisti: Hanna Kaitila
Musiikin sovitus: Stefan Andersén ja bändi
Rooleissa: Stefan Andersén, Sini Koivuniemi, Eppu Gustafsson, Laura Nuuttila, Kalle Sulalampi ja Enni Ojutkangas
Bändi: Lari Lius, Aapo Ravantti, Einari Toiviainen

 

Pesäkallion kesäteatteri on kolmattatoista kesäänsä käynnistävä lahtelainen ammattimaisesti toimiva teatteri. Esityspaikkana on Pesäkallion tanssilavan piha (Hepolammintie 41), jonne on rakennettu näyttämö sekä noin 400-paikkainen katsomo. Teatterilta löytyvät myös kahvilapalvelut.


 
Esityksen lisätiedot:
p. 040 097 2523
Artikkelin liitteinä on kuvia Pesäkallion kesäteatterin niin ikään Satu Säävälän ohjaamasta mielikuvitusrikkaasta Shakespearen Kesäyön unelmasta kesältä 2012.
 

Lis%C3%A4liite.jpg