Valokuva1-normal.jpgGary Wornell Endangered Species 2012 - kappale 100-osaisesta teoksesta Uhanalaiset lajit (Acrylic gel -kuvansiirto vanerille)

Valokuvaaminen on jokapäiväistynyt näennäisen helpontuntuiseksi. Maapallon monien miljardien perhekuntien useat kännykkäkamerat, digikamerat zoomeineen ja automaattisine ohjelmointeineen sekä niiden lukemattomat otokset ja toisaalta tämän Valon houkutus -valokuvanäyttelyn suurikokoiset, syvällisesti mietityt, mitä erilaisimmin tekniikoin ja valmistusmenetelmin tehdyt kuvavedokset havahduttavat kokijansa pohtimaan valokuvan todellista sisäistä olemusta.

Markushenntonen-normal.jpgMarkus Henttonen Wall #1 - sarjasta Wall 2011 (diasec)

Lahden näyttelyn valokuvataiteilijoiden esiinmarssi todistaa valokuvan vallitsevan aseman päivämme kuvataiteissa: kaikki taiteilijat nuoria, 1980-luvun taitteessa syntyneitä ammattilaisia. Heidän ilmaisunsa on aikamme elinvoimaisinta kuvataidetta ja niin persoonallista, että ensimmäisen näyttelykierroksen jälkeen katsojapääni on sekaisin pelkistä tyyleistä ja tekniikoista: kankaalle, metallille, paperille ja ties minne voidaan kuvaotos nyt toteuttaa jopa 4-5 -neliömetrisenä kookkaana teoksena tai laajana teemamuotoisena kuvasarjana.

Käveltyäni toisen kierroksen laajan näyttelyn saleissa ymmärsin unohtaa tekniikan ylivoiman, levähtää monin kohdin ajan kanssa katsomaan, pohtimaan ja osaltani ehkä löytämäänkin pienen siivun valokuvataiteilijan merkityksestä ajassamme:

Oula Salokanteleen lähes hylättyjen, esteettisesti merkityksettömien ympäristöjen kuvat muuttuvat suorastaan maalauksellisen herkiksi runoiksi, Markus Henttosen suurkaupunkiotokset tuntuvat kylmässä mustavalkoisuudessaan pursuvan kätkettyä tuhansien ihmisten väkevää elämänsykettä ja Susanna Majurin värikkään loistokkaat, vedenverhoamat työt ovat kuin täydellistä kauneustäyttymystä ja yhtäaikaa maailman valioluokan valokuvataidetta...

Susanna%20Majuri-normal.jpgSusanna Majuri  Red 2012 - digitaalinen värivedos (diasec)
 

Laajempaan erittelyyn ei ole tarvetta, sillä teoksilla itsellään on voimaa kertoa sisältönsä. Teemoillaan maailmanpelastava kierrätys, ihmiselämän lyhyt kaari, ihmisen typerä liikennekulttuuri, luonnon häiriintynyt tasapaino ja valokuvan nykytekniikalla, kuten 3D-kuvailmaisu, näyttely vie katsojan todellisille tutkimusmatkoille ennenkokemattoman valokuvan houkutusmaailmaan.

 

Taidemuseo

Valon houkutus -valokuvataidetta 2013 Lahden taidemuseossa 8.2.-26.5.2013

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/etusivu

,