Vuosisatalaskullisesti lyhyehköllä elämäntaipaleellani olen tavannut monia kaikkien alojen asiantuntijoita: siis ihmisiä, jotka tietävät ja osaavat kaikista asioista kaiken. Yleensä he ovat olleet miehiä, joilla on ainainen puhumistarve ja raha kenties tärkein arvo maailmassa.

 

Suomessa näitä kaikkien alojen asiantuntijoita riittää. Useimmin he vain puhuvat tai kirjoittavat - ja me hyväuskoiset kansalaiset luulemme heitä asiantuntijoiksi.

 

Ihmisen kasvattaminen on ala, joka on täynnä puhuvia asiantuntijoita. Parhaat alan asiantuntijat, lasten vanhemmat ja huoltajat hyvin usein vähättelevät omaa asiantuntijuuttaan ja pyrkivät kuuntelemaan kaikkien alojen asiantuntijoita kasvatusratkaisuissaan.

 

Yksi oiva esimerkki tämän alan todellisesta virallisesta asiantuntijainstituutiosta on lapsiasiainvaltuutettu, jona Tuomas Kurttila saa nykyisen palkkansa: kirjoittelemalla mistä tahansa mieleensä juolahtaneesta asiasta päivän lehtiin hänen ei tarvitse palkkansa eteen tehdä tai toimia sen enempää saati vastata mielipiteittensä seurauksista.

 

Lahdessakin näitä puhuvia ja kirjoittelevia kaikkien alojen asiantuntijoita riittää, mutta toiminta ja teot ovat niin ja näin. Koko Lahden koululaitos ja Tilakeskus ovat täynnä näitä virkamiehiä ja tulos niin tasavertaisten opetusjärjestelyjen kuin koulutilojen kohdalta jatkuva kaaos.

 

 

Kivimaan%20koulu2.jpg

Lahden Kivimaan varsinaisen koulurakennuksen punainen tiilikatto siintää parakkien välistä (kuva TV1/Hämeen alueuutiset 14.8.). Parakit täyttävät koko Kivimaan suuren urheilukentän.

 

Lahti on maankuulu koulutiloistaan, sillä lähes puolella lahtelaislapsista on väistötilat koulurakennusten seistessä parakkialueiden vieressä homeisina ja käyttökelvottomina. Useiden perheiden yläkouluikäiset lapset käyvät koko yläkoulunsa parakeissa.

Viime aikoina Lahden koulutoimi on oikein aluetelevisiossa yrittänyt markkinoida vanhemmille sekä huoltajille lahtelaista parakkikoulukäytäntöä, ikäänkuin se olisi opiskelun onnistumiseksi jo paras ja tavoiteltu opiskeluympäristö.

 

Kivimaan%20koulu2017.jpg

Lahden Kivimaan koulun rehtori kehuu TV:ssä  uuden opetussuunnitelman toimivan hyvin, liikuntaa lukuunottamatta, näissä parakkitiloissa.             (kuva TV1/Hämeen alueuutiset 14.8.)

 

Myös valtuustoon valitsemistamme kuntapoliitikoista monet, esimerkkinä Erkki Nieminen ja Jorma Ratia, tuntuvat useissa  valtuuston pöytäkirjojen puheenvuoroissaan tietävän ja osaavan kaiken maan ja taivaan alla myös kouluasioista - koulujen purkukuntoisuuksista tai niiden säilyttämiskelpoisuuksista. Eikä heidän tarvitse muuta kuin lausahtaa valtuuston puhujapöntöstä oma mielipiteensä ja näin he säilyvät kaupunkilaisten muistissa kaikkien alojen asiantuntijoina Lahdessa. Heppoisissa, vaalipopulistisissa käsissä on kouluasiaintuntemus kaupungissamme.

 

Neljän vieraista kunnista Lahteen kiinnitetyn miespäällikön käsissä byrokratia on viimeisen parin vuoden aikana vain paisumistaan paisunut, päätöstaso loitonnut vanhempien ja opiskelijoiden ulottumattomiin. Suurta, käsittämätöntä  farssia ovat olleet näiden päälliköiden vanhemmille järjestämien oppilaan tukeen liittyvät uuteen opetussuunnitelmakokonaisuuteen kuuluneet tilaisuudet, joissa virkamiehet itse ovat loistaneet täydellä käytännön tietämättömyydellään ja taitamattomuudellaan.

Samoin heidän kauppaamansa ajatus  tukeutua uudistettuun opetussuunnitelmaan on vain pelkkää ja tuloksetonta kouluteoriaa: vaikeaselkoista ja paksua opetussuunnitelmaa ei kukaan lue ja noudata eikä sen tuhansia määräyksiä valvo ja näin varsinainen koulukohtainen koulu-uudistus jää toteutumatta.

Lahtelaiset lapset ja kaupungin nuoriso ovat täysin heitteillä, kaikkien alojen asiantuntijoiden, korkeapalkkaisten virkamiesten ja ylimielisten kunnanvaltuutettujen kynsissä vailla tärkeintä - terveitä opiskelutiloja sekä lasta ja nuorta kunnioittavaa päättäjätasoa.

 

Näiden kaikkien alojen asiantuntijoiden sijaan kaupunkimme tarvitsee nopeasti oikean, vastuullisen ihmisen johtamaan ja puolustamaan Lahden budjettiin kaupunkimme kouluelämää ja oppilaiden opiskelumahdollisuuksia sekä samalla nostamaan auktoriteetillaan lapset ja nuoret takaisin kaupunkimme ykkösasiaksi.

 

Lis%C3%A4liite.jpg