Kaikki%20laulaa%20Karirannassa%20bjpg.jp

Mikael Saari ja Anni Kajos

 

Yhden Suomen korkealle maailmanmaineeseen kiirineen musiikkiteatterin lopettaminen kuin kesken sen aina odotetun kesälentonsa on harvinaisen tyylikäs loppu mille tahansa maineikkaalle kulttuuritraditiolle. Merkittävät musiikkiteatterin aikaansaannokset menneine rakastettuine uniikkeine kesäesityksineen, uusine kulttuurisine esitysmiljöölöytöineen sekä myös juuri tässä teatterissa täysloistoon kypsyneine taiteilijoineen ovat jo teatteritaiteena nousseet nostalgian korkeisiin pilviin.

 

Lahden kuuluisan Musiikki- ja draamainstituutin (ajattelemattomasti lopetetun koulutuksen) perintöprinsessoina ja -prinsseinä Lahden Uusi Kesäteatteri (Laukes) ja sen taiteilijat valoivat uskoa musiikkiteatterin korkeatasoisuuteen kaupungissamme kuusi vuotta. Tämä teatteri pystyi täyttämään kesäteatterien ammattimaisesti kirjoitetut poikkeuksellisen nautittavien musiikkinäytelmien kesäiset viihdyttämistehtävät kuin myös talviaikoina tehdyt parit upean upeat gaalakonsertit mannermaiseen gloorialliseen tyyliin.

 

Kaikki%20laulaa%20Karirannassa.jpg

 

 

Ei siis ihme, että Lahden entisen kesäteatterin Karirannan nousevaan katsomoon saapui todella viihdyttäviä jäähyväisiä jättämään penkkirivien ylipursunut viisisataapäinen yleisö. Kutsu tulla laulamaan Laukesin kesänäytelmämusikaalejakin tutumpia, tunnettuja klassisia ja myös hiljattain maailmanpremiäärejä kokeneita suomalaisteatterien uutuusmusikaaleja yhdessä kotituttujen rakastettavien taitelijoiden mukana oli ainutlaatuinen ja se täyttyi ihanien huippusolistien kanssa aurinkoisessa säässä kaikkine musiiikillisine, herkkine, herkullisine nautintoineen täydellisesti.

 

Musiikista vastasi oma Laukesin teatteriorkesteri - Sirkku Hilanko, Antti Akkanen, Niklas Hagmark, Esa Parikka - kapellimestarina Asko Turkia ja solisteina tutut jo maan eri merkittäviin suuriin teattereihin ja teatteriproduktioihin ammatikseen kiinnittyneet taiteilijat ja solistit Anni Kajos, Annamaria Karhulahti, Panu Kangas, Mikael SaariKirsi Ståhlberg.

 

Lauletaan%20Karirannassa%20d.jpg

Annamaria Karhulahti

 

 

Kaikki%20laulaa%20Karirannassa%20c.jpg

Panu Kangas

 

** Viulunsoittaja katolla, Oklahoma, The Sound of Music, My Fair Lady, Piukat paikat, Evita, Jesus Christ Superstar, Laulavat sadepisarat, Cats, Grease, Pieni Merenneito, Frozen, Hair

 

Laulajia riitti myös yleisössä, joka seitsemäntoista musikaalin ja elokuvan laulusanat** kädessään antoi äänihuultensa täydellä teholla musiikin soida, laulun raikua yli koko Vesijärven ja antaa vain jyhkeämetsäisen Salpausselän harjun tälle vallattoman riemukkaalle menolle vastata.

 

Samalla tämä ikimuistettava puolitoistatuntinen osoitti Karirannan täyden kelpoisuuden hyvällä äänentoistovalmiudellaan ja taitavalla juontajallaan (Tommi Raitala ja Kirsi Ståhlberg) kelpaavan kesäteatterin tämän päivän tarpeisiin jälleen mainiosti.

 

Tällainen pääosin kesäkiinnityksin toimiva ammattiteatteri ei tietenkään korkeassa tasossakaan tekijöitään elätä taiteilija-apurahoin ympäri vuoden. Tarvittiin rahaa suurempaa antautumista ja uhkarohkeaa heittäytymistä, joka taiteellisella voimallaan ylitti kaiken maallisen ja antoi yleisölle kaikkensa. Lahtelaiseen teatterihistoriaanko jää siis myös Laukes-teatteritaiteen priimusmoottorien Juha Pihasen ja Mikko-Matias Peltoniemen luoma monivuotinen, tinkimätön ja idearikas teatterikokonaisuus vailla vertaa?

 

 

Itse uskon kaikki Laukesin esitykset kokeneena tällaisen teatterin piankin syntyvän uudelleen hehkuunsa - sen arvoinen autuus se on yleisölle, suomalaiselle musiikkiviihteelle, Lahden seudun kulttuurille ja siitä vastaaville kaupunkimme tulevaisuutta ajatteleville päättäjille.

 

http://www.laukes.fi/

 

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/07/taitavaa-kesateatteria-myllysaaressa

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/06/kaikki-sanoo-tahdon-1

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/07/euroviisujen-lemmenleikissa

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/06/hyvat-siskot-2

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/06/mokkinaapurit-kesateatterikauden-avaus

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/01/musikaalisista-musikaalisin-cats

 

Lis%C3%A4liite.jpg