Lookki.jpg

Anton Tšehovin Lokki on teatteriymmärryksessäni hienoin koskaan kirjoitettu näytelmä. Sen runollinen ajattomuus, ajatteleva taukoisuus, sen sukupolvien välisen kuilun ehdottomuus, ihmiselämän unelmien saavuttamaton traaginen kyltymättömyys, kaiken saavuttanut tyhjänpäiväisyyden tylsyys luovat näyttämölle rakkauden, elämän ja kuoleman suuren mysteerin, illuusion, joka tavoittelussaan ja tavoittamattomuudessaan meitä jokaista yht'aikaa raastaen, hyväillen, satuttaen, parantaen, hymyilyttäen tai raivostuttaen paljastaa elämämme täällä enemmän tai vähemmän suureksi komediaksi. 

Näkemistäni kymmenistä Lokin tulkinnoista Henri Tuulasjärven ohjausnäkemys ja Ella Mettäsen & Eero Ojalan esitys on näyttämöllisesti, sisällöllisesti ja ilmaisullisesti yksi komediallisimmista – suloisen hurmaava klassinen koru, ajantasaisen sädehtiväksi kirkastettu, jatkuvin hymykarein meidän katsella, avartuvalla mielikuvituksellamme suurentaa ja sydämen lämmöllä yhä vieläkin ajatella.

Ella Mettänen ja Eero Ojala esittävät koko näytelmän kaikki henkilöt. Salamannopea vaihto ja kas teatteritaikuudella vuoroin Kostjan tai Trigorinin, Ninan tai Irinan hahmot ja koko näytelmän roolityöt lehahtavat näyttämölle persoonallisina, pienin tarkoin piirtein luotuina, elävinä, todellisina. Show ja stand up ovat tästä menosta kaukana. Tarkoin punnitut pikkueleet, mimiikka, silmäripsien liike, vaikkapa askelten henkilöt tunnistava koreografia, suun maneerinen toistuva pikkuvääntö, äänihuulten eritaajuinen värähteleminen ja esitystä leimaava ironinen hilpeä keveys, katseiden salaperäinen viekkaus, ilmeiden ennustavuus ovat Tsehovin suurta inhimillisyyttä tuoreimmillaan.

Kostjan tuska näyttelijätär-äitinsä lailla teatteritaiteen avulla toteuttaa rakkaushaaveensa Ninaan Irina-äitinsä demonisessa vallassa on silti koskettavaa, Ninan teatteriunelmointi lohdutonta sekin ja kirjailija Trigorinin laskelmointi julman satuttavaa ja tuhoavaa: kaikki keskeinen teksti rivien väleistä rönsyävän dialogin tulkinnan vauhdissa vie vastustamattomasti meitä mukanaan, lavastuksena vain pysähtynyt tunnelma, suuri järvimaisemataulu lokin lentoa enteillen.

Ehkä vielä Teatteri Vanha Jukon lavaa pienempi esitysmiljöö, yleisön likeisempi läheisyys olisi tiivistänyt tämän taiturillisen näyttelijäkaksikon tulkinnan ja ohjaajan nerokasideaisen teatteriekonomisuuden - nyt osin kaikkea ei kuullut eikä silmä takapenkkiin tulkintanyanssirikkautta erottanut.


 

Nelinäytöksinen komedia

LOKKI

Kirjoittanut Anton Tsehov, suomentanut Martti Anhava, ohjannut Henri Tuulasjärvi, puvustanut Minna Harjuniemi, esittävät Ella Mettänen ja Eero Ojala

Kesto 1t 30 min, väliaika

Vierailu Teatteri Vanha Jukossa 15.3.17

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/aidin-oma-poika

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/07/nena

Lis%C3%A4liite.jpg