H%C3%A4r%C3%A4nsilm%C3%A4%20a.jpg

Häränsilmä on luonnonsuojelualueeksi rauhoitettu suppalampi, nähtävyys Lahden Urheilukeskuksen latureittien sylissä. Valokuva Etelä-Hämeen Luonnnsuojelupiiri

Näin juhannuksen aikoihin on suomalaisen kesäinen ja aurinkoinen mieli sekä ajatukset sateistakin huolimatta raikkaan optimistisia ja niihin antaa lisävoimaa suomalaisluonto herkimmillään ja kauneimmillaan.

Lahden ainutlaatuinen Salpausselän luonto on erityisestä syystä saanut kaupunkimme viranomaiset harvinaisesta tuumasta tositoimiin.

Lahden kuuluisia MM-hiihtoja ja Salpausselän kisoja varten on komeaa, miltei koskematonta Salpausselkää kohdeltu jo monta vuotta kaltoin. Vuodesta toiseen yhä vain aina leveämmiksi kaivuukonein, traktorein sekä maansiirroin ja maastoleikkauksin tehdyt latu-urat ovat turmelleet Salpausselkä-ylpeytemme luontomaisemat monilta kohdin rumiksi, paljaiksi, epäesteettisiksi, leikatuiksi ja kulutetuiksi. Myös latureittien läheisyydessä olevat useat muinaisjäännösalueet ovat kärsineet. Nämä monikilometriset ja kymmeniä aareja käsittävät suuret latu-ura-alueet ovat tulleet aina näin kesän koittaessa viranomaisten ja kansalaisten keskusteluissa pohdittaviksi, miten voitaisiin vielä turmeltu luonto parsia, kunnostaa takaisin luonnonläheiseksi sekä maisemoida mahdollisimman hyvin ja kestävästi.

H%C3%A4r%C3%A4nsilm%C3%A4%20d.jpg

Primus motorina kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala oli kutsunut viime keskiviikoksi 21.6.2017 kolme asiaan ja alueeseen liittyvää kansalaisyhdistystä sekä Lahden kaupungin edustajia eri vastuualueilta Hiihtostadionin kupeeseen maastokatselmukseen, jossa kierrettiin keskeiset tuhoutuneet latu-ura-alueet niiden maisemointitarpeiden ja -toimien suunnittelemiseksi jo alustavasti valmisteilla olevan aineiston tukemana.

Paikalle oli saapunut toistakymmentä asianosaista: Salpausselän Luonnonystävien ja Liekki r.y:n jäseniä sekä Lahden kaupunkiympäristön maankäyttö ja aluehankkeista maisema-arkkitehti Maria Silvast, kunnallistekniikasta metsäpäällikkö Anna-Maaria Särkkä, rakennus- ja ympäristövalvonnasta Tiina Karu-Hanski sekä Lahden museosta arkeologi Eetu Sorvali. Konsulttiyritys Ramboll oy:stä paikalla olivat Mari Järvinen, Sonja Semeri ja Pia Rönnholm.


H%C3%A4r%C3%A4nsilm%C3%A4%20bkuva.jpg

H%C3%A4r%C3%A4nslm%C3%A4%20d.jpg

Lähes kolmetuntinen kierros konsulttien laatimaa latu-urakarttaa seuraten viritti yksityiskohtaisen pohdinnan: esimerksi maisemointi,  keinoina  kookosmatoin perustetut siirtonurmet ja metsäkasvisiirrot sekä erilaiset kylvämiskeinot ja vedenohjaustoimet. Samoin puututtiin moniin yksityiskohtiin ja kirjattiin niiden mahdolliset erityismaisemointi-ideat.

Tällainen harvinainen tilaisuus tuntui todella kerrankin viranomaisten ja kansalaisten hedelmälliseltä vuorovaikutukselta. Vahinko, että kutsutut keskeiset asianosaiset liikuntapalveluista, tilakeskuksesta, kaavoittajista ja rakennusvalvonnasta olivat jo etukäteen ilmoittaneet esteen tilaisuuteen saapumiselleen.

H%C3%A4r%C3%A4nsilm%C3%A4.jpg

Ihastuttava nähtävyys aivan latu-urien miltei paljailta reunoilta yllätti tutustujan täydellisesti: mykerökukkaisten  Häränsilmä-kasvien rykelmä  kruunasi palkitsevasti koko maastokäynnin vaivannäön.

Jäimme innostuneina odottamaan yhteenvetoa tilaisuuden annista sekä asiaan liittyviä varsinaisia päätösesityksiä ja jatkotoimenpiteitä, puuttuneiden kaupungin viranomaisten kannanottoja sekä koko projektin aikataulua. 

Hyvin järjestetyn luonnonlähestymisajatuksen mukana on luontevaa toivottaa Salpausselälle hyvää vointia ja  kaikille hyvää juhannusta!